diumenge, 21 de març del 2010

PUNKS





ORIGEN

Aquesta tribu urbana té els seus orígens a finals dels anys 1960, quan una corrent de joves de Gran Bretanya entre d’altres països industrialitzats consideraven que el rock havia passat a ser un mitjà d’expressió per els joves. Va sorgir en contra de la rigidesa dels convencionalismes que ocultaven formes d’opressió social i cultural.
El terme “punk” té un significat despectiu que es sol relacionar amb objectes o persones brutes, desgradables, rastreres... Els “punks” o “punkies” es diferencien de la societat pels rols que no adopten i que sobresurten dins dels estereotips socials per tenir un caràcter descuidat. Molt sovint s’han associat aquestes actituds amb la deixadesa personal i s’ha utilitzat com a mitjà d’expressió de sentiments de malestar, odi i també s’ha relacionat amb comportaments neuròtics o autodestructius.

FILOSOFIA DE VIDA

La cultura del “punk” ha estat principalment dirigida per la voluntat de la llibertat individual. Per tant potencia els moviments i la lluita conta l’autoritarisme, l’anarquisme i el pensament lliure. Durant els anys 1970 l’actitud d’aquesta tribu urbana tenien una filosofia de vida molt diferent a l’actual, tenien un concepte pessimista, desesperat i agressiu davant la societat. En canvi avui en dia es basen molt més ens les idees de d’individualisme i la llibertat per fer i dir les coses, tenir una ment oberta i no rebutjar diferents punts de vista, no actuar segons les modes i les manipulacions mediàtiques, estar en contra del consumisme...

MÚSICA

Hi ha molts tipus de música “punk”, es divideixen segons les lletres i les diferents ideologies de cada subgrup. Per exemple el “hardcore punk” va ser la primera evolució del punk a finals dels anys 1970, era la més extrema, ràpida i més agressiva. Les bandes més destacades d’aquesta tipologia inicial van ser “Bad Brains”, “Black Flag” o “ Dead Kennedys”.
El “Gipsy Punk” és un altre subgènere que barreja la música tradicional romana, la música del cabaret i el “punk rock” clàssic algunes bandes que van impulsar aquest estil són “Chunga Chunga” i “Gogol Bordello”.
“L’Horror punk” es tracta de grups que les seves lletres estan relacionades amb pel•lícules de terror i de Serie-B i tota la imatge que les acompanya.

VESTIMENTA

Com diuen els seus ideals, no s’ha de seguir cap moda i es poden vestir de la manera que els hi agradi més però els elements que més els representen són els complements amb els símbols anarquistes i antifeixistes. Les botes es van començar a portar per burlar-se dels militars i les forces d’ordre públic. També es porten les “converse” ja que en aquella època eren les sabates més barates i pròpies de la classe obrera.
La cresta com a pentinat també és una burla a la guàrdia pretoriana de toma ( com els cascs dels romans amb cresta). Les cadenes representen que són esclaus del sistema i es troben empresonats en aquesta societat.

Publicat per Alba Medinyà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada