divendres, 12 de març del 2010

HIPPIES



ORIGEN

La subcultura Hippie va ser originalment un moviment juvenil que va néixer als Estats Units durant els primers anys de la dècada del 1960 i que posteriorment es va estendre per tot el món. La paraula hippie derivada de hipster, i s'utilitzava originàriament per descriure als Beatniks que s'havien traslladat al districte de Haight-Ashbury, a San Francisco. Van heretar els valors contraculturals de la generació beat i crearen les seves pròpies comunitats, escoltaren el seu rock psicodèlic, foren partidaris de la revolució sexual, i prenien drogues com el cànnabis i el LSD per explorar estats alternatius de la consciència.
Negrita
FILOSOFIA DE VIDA

Els “hippies” van adoptar un mode de vida comunitari, basat en l’amor i la pau, renegaven del nacionalisme i de la Guerra del Vietnam, prenien elements de religions com el budisme, d’hinduisme, i també de les religions del indis nord-americans. Estaven en desacord amb els valors tradicionals de la classe mitja dels EE.UU. Consideraven el paternalisme governamentals, el militarisme, les empreses multinacionals i els valors socials tradicionals com a part d’un sistema que als seus ulls, no tenia legitimitat. Els hippies s’automarginaven de la societat, buscant formes de vida en comú on la pau i l’amor fossin els valors més importants. Això els va fer que s’oposessin frontalment a la majoria de les doctrines, valors i costums que habitualment s’acceptaven. Per si mateix el moviment no tenia un caràcter ideològic ni polític clarament definit, encara que les seves idees i el seu mode de vida tenen certa similitud amb alguns aspectes de l’anarquisme, com, per exemple, la vida en comunes. Resum dels principals trets dels hippies:
  • Estil de vida bohemi i es desposseïen de les necessitats materials. Perseguien fonamentalment la vida comunitària, el pacifisme i l’amor lliure.
  • Eren “pro-desarmament nuclear”, d’on prové el símbol hippie més representatiu, que després es va relacionar amb l’eslògan “amor i pau”.
  • Buscaven arribar un estat d’espiritualitat alternativa o consciencia superior, mitjançant l’ús d’estupefacients al•lucinògens o a traves de la meditació.
  • Defensaven l’ecologia.
  • No estaven d’acord amb l’ús i abús de drogues dures com l’alcohol, l’heroïna, les amfetamines i la cocaïna, principalment per els elevats graus d’addicció que genera.
  • Un altre característica de la vida hippie era el nomadisme i el plaer per viatjar.
Actualment els hippies són una tribu pràcticament extingida però que ha aconseguit deixar impregnades en gran part de la societat actual els seus ideals antimilitaristes i revolucionaris. L’evolució d’algunes comunes hippies ha donat lloc a les ecoaldeas d’avui, també anomenades “comunes 2000”. Molts d’aquests hippies es citen en festivals per celebrar la vida i l’amor, com en el Festival de la Pau.

MÚSICA

Per els hippies la música era una cosa molt important, la música que més els atreia era el “rock and roll”. Un dels majors concerts que es van realitzar va ser el Woodstock 69. Entre els cantants que més els agradaven eren Janis Joplin, que va ser un dels grans ídols que tenien els hippies. Però també tenien a la banda Jefferson Airplanes molt discutida i criticada banda de rock. També tenien a altres cantants com: Jimi Hendriy, Joan Baez, que també van tenir gran influencia entre els hippies.

VESTIMENTA I L’ESTIL HIPPIE

Generalment utilitzaven robes amb molts de colors i brillants, buscant això una estètica psicodèlica, encara que també se’ls podia veure utilitzant robes destenyides i florejades. Però no només el color era la seva característica, sinó també les camises llargues i els pantalons acampanats. També utilitzaven robes típiques d’Àfrica o l’Índia i diferents penjants amb símbols hippie típics (amor i pau, flors, dibuixos aborígens americans). Una de les característiques fonamentals de la seva vestimenta era que la majoria de les vegades intentaven confeccionar-se’ls ells mateixos. També és una de les seves principals característiques deixar-se el cabell i la barba llarga. Aquesta moda es aplicada a tots dos sexes. Perseguien una vida nòmada i amb pocs recursos monetaris, van popularitzar l’ús de la camioneta Volkswagen Combi o Transporter, a les que redecoraven amb els seus típics colors psicodèlics.

Publicat per Jessica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada